سفارش تبلیغ
صبا ویژن
آن که در کار کوتاهى ورزید دچار اندوه گردید ، آن را که از مال و جانش نصیبى از آن خدا نیست خدا را بدو نیازى نیست . [نهج البلاغه]
انصار حزب الله گیلان

 آقای ریس جمهور اسلامی ایران / دکتر  حسن روحانی 

سلام.. صدای ما مدافعان محیط زیست را بشنو و دستور لغو واگذاری تالاب استیل را بدهیدو مسئولانی که این تالاب  را واگذار می کنند ( منطقه حیات وحش  حفاظت شده بین المللی آست ) برخود قانونی کیند

 فریاد و استمداد مدافعان  حقوق بشر و  محیط زیست  برای نجات تالاب  استیل آستارا از خطر واگذار و نابودی : اسماعیل اسدی دارستانی ..

  سه چهارم تالاب استیل قبلا توسط کشاورزان  و متصرفین زمین و خانه سازی و ویلا سازی و واگذاری هیات 5 نفره کلا تصرف و از بین رفته است  یک چهارم امروزی که باقیمانده است.. در یک  حرکت مغایر با قوانین سازمان محیط زیست … سازمان منابع طبیعی با همکاری سازمان محیط زیست  در صد د واگذاری  تالاب استیل  به شهرداری برای ساخت مجتمع تفریحی  یعنی رسما ساخت و ساز  و سازه و از بین رفتم استیل و صدای ما مدافعان محیط زیست را کسی نمی شنود.. سازمان محیط زیست و سازمان منابع طبیعی بجای دفاع از تصرف و واگذاری  تالاب استیل به شهرداری یا هر شخصی دیگر .. متاسفانه همکاری نیز می کند …با این حساب  بقیه تالاب استیل که در منطقه  حفاظت شده حیات وحش است رسما واگذار می شود و کسی صدای مدافعان محیط زیست استارا را نمی شود.. به داد  تالاب لستیل آستارا برسید تا دیر نشده است

 

تالاب استیل در هفت کیلومتری شهر آستارا در حاشیه جاده لوندویل به آستارا قرار دارد.

اهمیت اکوتوریستی این تالاب از نظر نزدیکی به جاده، تنوع چشم‌اندازهای طبیعی مانند کوهستان، جنگل و مزارع و کشتزارهای اطراف جلوه‌ای زیبا را به نمایش می‌گذارد.

ضلع ‌غربی تالاب پوشیده از جنگل و پوشش‌های سبز گیاهی و ضلع شرقی آن درختان توسکای شناور وجود دارد که منظره بسیار جالب توجهی را ایجاد کرده است.

تالاب استیل در بهار و تابستان استراحتگاه مسافران است و از نظر گردشگری یکی از جاذبه‌های مهم تلقی می‌شود.

وجود درختان توسکا در این تالاب جلوه‌ای دیدنی به آن بخشیده و مهم‌ترین ویژگی‌ درختان این تالاب قرار گرفتن ریشه آنها در آب است که همواره در پهنای تالاب جابه جا می‌شوند و حرکت می‌کنند به همین دلیل تالاب آستارا به تالاب درختان شناور معروف است.

آبگیرها، بومی‌سازی با ساختار و مشخصات بینابینی محیط‌های خشکی و آب هستند و یک اکوسیستم انتقالی محسوب می‌شوند که طبق این وضعیت در گروه اکوسیستم‌های آسیب‌پذیر‌ قرار می‌گیرند.

این بوم‌سازان‌های طبیعی آبی‌ از مهم‌ترین محیط‌های زایش و تنوع‌زیستی هستند.

*اسارت اکوسیستم تالاب استیل در دست توسعه نامتوازن

هر نوع نوشتار درباره تالاب‌ «استیل» آستارا که به سال 1329 توسط «میرزا عباس قلی آگینت» مرمت و دیوارکشی شده، مانند یک رمان غیر خطی است که در آن نه ‌تنها ترتیب حوادث به صورت دایم در حال تغییر و جابه‌‌جایی است بلکه رابطه‌ قراردادی زمان و مکان نیز از هم گسسته است.

به نظر می‌رسد که اکوسیستم و محیط ‌زیست تالاب استیل امروزه اسیر دست مرگ‌اندیشی انسان‌ و توسعه‌ نامتوازن و مدرنیته شده است.

آستارا با فاصله‌ای حدود 198 کیلومتر از مرکز گیلان مانند نگینی بر دامان کوه‌های سرسبز تالش و بر آستانه‌ بی‌نهایت آب دریای کاسپین با لاجوردی خیال‌انگیز آسمان و درختان جنگل‌های باستانی شمال آرمیده است.

در فاصله پلیس ‌راه تا آستارا آبگیر بی‌نظیر استیل «یکی از پنج منطقه‌ نمونه‌ گردشگری گیلان و تحت حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست کشور» با چشم‌اندازی بی‌همتا به چشم می‌خورد که به تمام‌ معنا رویایی است.

*تالاب استیل تجربه‌ای برای نفس کشیدن‌های طبیعت

استیل، تالابی برای تجربه‌ کامل نفس کشیدن‌های طبیعت و نمایش عاشقانه‌ آفرینش با توسکاهای شناور منحصر به‌فردش علاوه بر وجود امنیت نسبی و کمی عمق آب، مانند مادری مهربان میزبان پرندگان مهاجر و نادر نظیر «چین‌گیر نوک‌سرخ» و مامن جوجه‌آوری پرندگان کم‌یابی «باکلان کوچک»، «آگرت» و… است که برای زاد و ولد از بخش‌های مرکزی اروپا‌، ماورای خزر و مناطق قطبی به این منطقه مهاجرت می‌کنند.

استیل از نخستین ایستگاه‌های فرود پرندگان مهاجر به کشورمان در فصل برگ‌ریزان است که تعداد این پرندگان مهاجرگاه تا 7 هزار قطعه در سال می‌رسد.

*افسانه شکار صید اردک‌ماهی در تالاب افسانه‌ای استیل

ماهیگیرهای بومی و توریست آستارا از شکار و صید اردک ماهی و کپورهایی صحبت می‌کنند که امروزه حیات‌ آنها در این آبگیر افسانه‌ای خود تبدیل به افسانه شده است.

تالاب استیل مانند دیگر تالاب‌ها و آبگیرها از ارزش چندگانه‌ای در زمینه‌ اکوتوریسم‌، تا?مین زیستگاه‌، زیبایی محیط‌، احساس ثبات و آرامش و…. برخوردار است.

تالاب استیل علاوه بر کارکردهای زیستی و طبیعی از جنبه‌های اقتصادی‌ و اجتماعی نیز کارکرد بسیار مهمی دارد. این تالاب از نظر دسترسی سریع و آسان به جاده، چشم‌اندازهای طبیعی و مجاورت با روستای بهشت‌گونه‌ «دربند» از اهمیت اکوتوریستی بسیاری برخوردار است.

استفاده از تالاب‌ها به عنوان مناطق تفرجگاهی اگر چه یکی از اهداف جدید مدیریت تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست ایران در راستای آشنایی مردم با ارزش‌ها و حفاظت از آنها به شمار می‌رود اما اگر این اقدام بدون برنامه‌ریزی صحیح باشد، نه‌تنها هدف مذکور محقق نمی‌شود بلکه گاهی به روند تخریب تالاب نیز کمک می‌کند.

وسعت تالاب استیل حدود 138 هکتار و حجم آب آن به طور تقریبی یک‌میلیون مترمکعب است که عمدتاً از نزولات جوی تامین می‌‌شود و مردم منطقه اعتقاد دارند که علاوه بر نزولات جوی، منابع دیگری مانند چشمه‌های کف‌بستر و ارتباط آبی زیرزمینی با دریای خزر از دیگر منابع تامین‌کننده‌ آب استیل بوده و از سال 1381 سازمان حفاظت محیط زیست کشور این منطقه‌ را شکار ممنوع اعلام کرده است.

*آسیب تالاب استیل آستارا در سال‌های گذشته

با وجود تمام این زیبایی‌ها و ارزش‌های آورده، تالاب استیل  مانند دیگر عرصه‌های محیط زیستی کشور در معرض آسیب‌های فراوان قرار گرفته است.

در سال‌های گذشته گسترش روزافزون شهر، پیشروی انسان به طرف تالاب و ازدحام جاده که موجب کاهش مهاجرت پرندگان شده است، روییدن شبانه‌ خانه‌ها در محدوده‌های خارج از شهر مانند شهرک جهاد و غلام‌محله و در زمین‌های زراعتی‌ فعالیت کارگاه‌های آسفالت و شن و ماسه‌، ایجاد آلودگی و کاهش سطح آب‌، تخلیه و انباشت زباله و نخاله‌، پیش‌بینی عبور خط راه‌آهن و معدن شن و ماسه آزادگان و ریختن زباله کامیون‌ها و… از حاشیه‌ تالاب‌ و گذر دکل‌های برق فشار قوی از جمله تهدیدهای نگران‌کننده‌ تالاب استیل است.

مدافعان محیط زیست منطقه بارها خطرات را به مسئولان گوشزد کردند اما پاسخی به دوستداران محیط زیست داده نشد.

*عبور دومین دکل برق از وسط تالاب استیل

دومین دکل فشار قوی برق از وسط تالاب استیل عبور کرد و معدن شن و ماسه ‌آزادگان افتتاح شد و شهرک‌سازی و دیگر موارد صورت گرفت.

تابستان آب تالاب استیل برای کشاورزی برنج‌کاری استفاده  می‌شود و استفاده بیش از حد از آب موجب خشک شدن و نابودی استیل شده است و موجودات آبزی و پرندگان آن در حال نابودی هستند.

یا تاسیس یک هتل در داخل تالاب استیل، کارخانه و… تاکنون تنها یک چهارم تالاب از اوایل انقلاب توسط کشاورزان از تصرف بیرون آمده و توسط دولت وقت سند کشاورزی داده شد و به این یک‌چهارم کنونی استیل نیز ترحم نمی‌شود و احداث جاده، دکل، هتل و شهرک‌سازی و… استیل را به حال مرگ فرو بوده و باید آن را نجات داد.

این اخطار مدافعان محیط زیست و فریاد حیات‌وحش و محیط زیست آستارا است.

*مرگ زودرس تالاب رویایی استیل در گرو تصمیم‌های اشتباه

تصمیم‌گیری‌های اشتباه و کم‌توجهی به توسعه‌ آموزش‌های تخصصی در حوزه‌ تالاب‌ها مرگ زودهنگام این تالاب رویایی را رقم می‌زند.

چنین به نظر می‌رسد که عمده‌ترین عامل تخریب به حاشیه رانده شدن مطالبات مردمی در مواجهه با مشکلات محیط زیستی‌ است که خود این مورد را می‌توان در تنگناهای اقتصادی و برخوردهای نامناسب با برخی از این مطالبات جستجو کرد.

شرایط اقتصادی کشور مردم را در وضعیتی قرار داده که اولویت‌ آنها اکنون سامان دادن به زندگی روزمره است و توجه چندانی به حفظ ارزش افزوده و پایدار محیط زیست نمی‌شود.

اگر حتی با دید اقتصادی به تالاب استیل نگاه شود باید بر این واقعیت تا?کید کرد که رشد اقتصادی بدون حفاظت محیط‌زیست و اکوسیستم این تالاب ملی و دیگر تالاب‌ها و منابع‌طبیعی امکان‌پذیر نیست.

?

 

تالاب استیل  را نجات دهید .. از واگذاری تالاب استیل آستارا جلوگیر بکنید .. نامه ای به ریس جمهور

 

تالاب استیل ( تحت حفاظت حیات وحش  و منطقه حفاظت شده سازمان محیط زیست )در استان گیلان، 5کیلومتری جنوب آستارا و در کنار جاده اصلی تالش به آستارا واقع شده است…

تالاب استیل عباس آباد - محمد گائینی

تالاب استیل یکی از تالاب های آب شیرین و دائمی ایران است که در حال حاضر به عنوان منطقه شکار ممنوع  استیل نیز شناخته می شود و تحت نظارت سازمان محیط زیست قرار دارد…

دریاچه استیل - محمد گائینی

به دلیل مجاورت با روستای عباس آباد آستارا، این تالاب به نام تالاب استیل عباس آباد نیز شناخته می شود…

تالاب استیل عباس آباد - محمد گائینی

تالاب درختان شناور نام دیگری است که به دلیل وجود درختان توسکای قشلاقی شناور در آب تالاب، به آن نسبت داده می شود…

درخت توسکا در تالاب استیل - محمد گائینی

معروف ترین برنج آستارا معروف به برنج هاشمی در روستای عباس آباد کشت می شود و باغ معروف چای معروف به چایکار که از ده ها سال پیش مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی بوده است نیز در روستای عباس آباد واقع شده است…

دریاچه استیل عباس آباد - محمد گائینی

روستای دربند در جنوب و روستاهای لطیف محله، غلام محله و شالیزارهای عباس آباد در شمال تالاب واقع شده است که نمونه زیبایی از خانه های روستایی گیلان را می توان در آن ها دید…

تالاب استیل آستارا - محمد گائینی

 شرق تالاب استیل، جاده آستارا رشت و غرب آن کوه تالش قرار گرفته است…

دریاچه استیل - محمد گائینی

وجه تسمیه تالاب استیل: در زبان محلی به تالاب استیل، هستل می گویند که به معنای آبگیر می باشد.

تالاب استیل آستارا - محمد گائینی

شاید عجیب به نظر بیاید اما تالاب استیل به طور متوسط 13 متر پایین تر از سطح دریاهای آزاد ارتفاع دارد!

تالاب استیل - محمد گائینی

آب تالاب استیل از طریقه چشمه های درون تالاب، نزولات جوی و 4 نهری که از کوه های اطراف سرچشمه می گیرد تامین می شود و عمق تالاب در بازه کمتر از یک متر تا 3 متر متغیر است.

تالاب استیل - محمد گائینی

نمای پانوراما از جنوب تالاب استیل

تالاب استیل - محمد گائینی

نمای پانوراما از شرق تالاب استیل

پرواز پرندگان بومی و مهاجر در اطراف تالاب استیل و سر و صدای گاه و بیگاه آن ها آرامشی دو چندان به این طبیعت زیبا می دهد. بیشتر از همه باکلان به چشم می خورد و بعد از آن حواصیل و اگرت و بوتیمار…

مرداب استیل - محمد گائینی

در سال های اخیر رشد گیاه آزولا در سطح آب تالاب استیل افزایش یافته است و این می تواند حیات را برای آبزیان این مرداب به خطر بیاندازد…

تالاب استیل - محمد گائینی

در گردش ما اطراف تالاب، جانوری تیره رنگ درون آب دیده می شود که گاه و بیگاه به سطح آب می آید و خیلی زود از جلوی چشمان شما دور می شود. شنیده بودم که تالاب استیل سگ آبی دارد! اما کمی تحقیق نشان می دهد که نام درست این جانور شنگ است که با نام سمور آبی یا سگ آبی هم شناخته می شود.

تالاب استیل - محمد گائینی

تخریب ارتفاعات اطراف تالاب و برداشت شن و ماسه که گویا به منظور ساخت اسکله و هم چنین کارخانه آسفالت سازی است، نمای ناهمگونی به مناظر اطراف تالاب بخشیده بود. علاوه بر برهم خوردن نمای طبیعی تالاب، این فعالیت ها باعث روان شدن رسوبات به داخل تالاب می شود. آیا غروب تالاب استیل نزدیک است؟

تالاب استیل - محمد گائینی

ورود فاضلاب روستاییان به داخل تالاب و جمع آوری زباله ها در اطراف تالاب از جمله تهدیدات دیگر استیل به شمار می رود.

تالاب استیل - محمد گائینی

ساخت هتل اسپیناس آستارا در کنار تالاب استیل نمای گوشه شرقی تالاب را از بین برده است و البته ورود به این قسمت را منحصر به مشتریان هتل کرده است! این که چطور اجازه ساخت یک هتل در کنار یک منطقه شکار ممنوع داده شده است کمی عجیب به نظر می رسد!؟

تالاب استیل آستارا - محمد گائینی

قرار گرفتن پناهگاه حیات وحش لوندویل در مجاورت تالاب استیل، اهمیت اکولوژیک این تالاب و لزوم حفاظت از آن را بیش از پیش نمایان می کند.

پناهگاه حیات وحش لوندویل - محمد گائینی

قایق های زیادی در گوشه و کنار تالاب دیده می شود. ماهی گیری یکی از فعالیت های روستاییان در تالاب استیل است. ماهی کپور عمده ترین ماهی موجود در تالاب استیل است.

مرداب استیل - محمد گائینی

آبشار لاتون و آبگرم کوته کومه، گردنه حیران و تله کابین حیران، بازار آستارا، باغ پرندگان آستارا و بهشت کاکتوسان از جمله دیدنی های این منطقه می باشد.

آبشار لاتون - محمد گائینی

 


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط دکتر محمد علیی اسلامی 92/9/1:: 1:58 صبح     |     () نظر